Tom 35 - Regionalny wymiar przemian polskiej wsi – aspekty społeczne i środowiskowe
Strony: 243-254
Link do publikacji (RCIN): PDF
Głównym celem pracy jest określenie potencjału biomasy rolniczej wykorzystywanej do produkcji energii. Potencjał biomasy rolniczej został oszacowany w oparciu o wykorzystanie na cele energetyczne nadwyżek słomy, siana, nawozów naturalnych oraz plantacji wierzby uprawianej na gruntach ugorowanych. Badania potencjału przeprowadzono w układzie województw na podstawie danych z Banku Danych Lokalnych. W artykule przedstawiono również efektywność ekonomiczną produkcji biomasy na przykładzie plantacji wierzby. Największym łącznym potencjałem biomasy z siana, słomy, nawozów naturalnych oraz wierzby charakteryzują się województwa: mazowieckie, wielkopolskie oraz lubelskie. Regionami o najniższym potencjale ogólnym okazały się województwa: małopolskie, opolskie, śląskie oraz podlaskie. Oszacowano, iż całkowity potencjał analizowanych źródeł biomasy kształtuje się na poziomie około 345 tys. TJ.